In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn er in Amsterdam drie nieuwe, grote en belangrijke synagogen gebouwd:
- in de Linnaeusstraat,
- in de Lekstraat en
- aan het Jacob Obrechtplein.
De synagoge in de Linnaeusstraat is in 1962 afgebroken, die in de Lekstraat wordt gebruikt als veilinghuis. Alleen de door Harry Elte ontworpen RAS/Obrechtsjoel is nog altijd in gebruik als synagoge.
Elte was een leerling van H.P. Berlage en gold in zijn tijd als een van de experts op gebied van synagogenbouw. Het exterieur van het gebouw, dat naast een hoofdsynagoge bestaat uit een mikwe, een verenigingslokaal en een bovenwoning, heeft een sobere, strenge uitstraling met invloeden van onder meer de Hilversumse stadsarchitect, W. Dudok en van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het interieur bevat daarentegen veel meer ornamenten en stijlelementen van de Amsterdamse School.
De RAS/Obrechtsjoel geldt inmiddels als een van de belangrijkste monumenten in haar soort en wordt gezien als beeldbepalend gebouw in Amsterdam Zuid. Dat het gebouw nog altijd fungeert als synagoge is zeer bijzonder en geeft extra diepgang en context aan het ontwerp.