De geschiedenis van de RAS sjoel gaat terug naar de eerste decennia van de twintigste eeuw en het door H.P Berlage ontwikkelde Plan Zuid, waarin de Rivierenbuurt, Apollobuurt en Stadionbuurt werden ontwikkeld.
Veel Amsterdamse Joden, die vanaf het einde van zestiende eeuw in het gebied tussen het Centraal Station, de Kloveniersburgwal, Waterlooplein, Valkenburgerstraat en Prins Hendrikkade woonden, vestigden zich in het nieuwe stadsdeel Nieuw Zuid. Met deze nieuwe bewoners ontstond de behoefte aan een synagoge in Zuid.
Synagoge in Amsterdam Zuid
Tijdens Pesach 1917 werd de eerste sjoel geopend in een woonhuis aan de Cornelis Schuytstraat 50. Dit synagogelokaal werd twee jaar later vervangen door een houten noodsynagoge nabij de huidige sjoel aan het Obrechtplein. In 1925 kocht de Asjkenazische orthodox-joodse NIHS de grond voor een permanente synagoge in Amsterdam Zuid.
Architect en architectuur
Als architect werd Harry Elte aangetrokken, een leerling van H.P. Berlage, met ervaring met de bouw van meerdere synagogen. Opmerkelijk aan het ontwerp van Elte is het verschillende karakter van het exterieur en het interieur.
De buitenzijde van het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende blokvormige elementen en een grote rol voor de textuur van de bakstenen. Hier zijn duidelijk invloeden van de Hilversumse stadsarchitect Willem Dudok en de Amerikaanse architect en ontwerper Frank Lloyd Wright terug te vinden. Elte lijkt zich voor het interieur te hebben laten inspireren door zijn leermeester H.P. Berlage en de Amsterdamse School; de vele ornamenten en het gebruik van bijzondere materialen geven de Obrechtsjoel een zeldzaam historisch karakter.
Opening 18 mei 1928
De synagoge aan het Jacob Obrechtplein wordt op 18 mei 1928, tijdens Lag BaOmer, geopend met als eerste rabbijn Ph. Coppenhagen en M.H. Landau als voorzanger. Vanaf de opening was de Obrechtsjoel het centrum van de levendige Joodse gemeenschap in Amsterdam Zuid en omliggende wijken. De nieuwe sjoel bood aanvankelijk plaats aan circa 340 mannen en 250 vrouwen, maar in 1937 wordt de vrouwengalerij uitgebreid.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken zowel het exterieur als het interieur van de sjoel zwaar beschadigd, maar al op Rosj Hasjana 1945 wordt de dienst hervat.
Naoorlogse synagoge – Raw Aron Schuster Synagoge (RAS)
De officiële naam ‘Raw Aron Schuster Synagoge’ is een eerbetoon aan rabbijn Aron Schuster (1907-1994), die de synagoge vanaf 1 januari 1942 als standplaats had. Toen Aron Schuster in 1973 zijn werkzaamheden als opperrabbijn neerlegde en Amsterdam verliet om in Jeruzalem te gaan wonen, is de synagoge naar hem vernoemd.